טעויות נפוצות של הייטקיסטים במקום עבודה חדש!
מה קורה ללא מעט הייטקיסטים שחותמים על חוזה בחברה חדשה? אולי זו ירידת מתח שגורמת להיעדר תשומת לב?
שאלנו מנהלים בכירים בחברות הייטק מובילות מה הטעויות הכי הנפוצות שגם ההייטקיסטים הכי מנוסים נופלים בהן בימים הראשונים, וקיבלנו כמה תשובות מפתיעות. רוצים לנחש איפה אתם עומדים?
מה קורה ללא מעט הייטקיסטים שחותמים על חוזה בחברה חדשה? אולי זו ירידת מתח שגורמת להיעדר תשומת לב, ואולי דווקא הרצון להוכיח את עצמכם. כך או כך, דווקא הימים שבהם העומס המקצועי והמנטלי הם הכי גבוהים אלו בדיוק הימים שבהם הרושם שאתם מותירים הוא הכי קריטי.
אז שאלנו מנהלים בכירים בחברות שאנחנו עובדים איתן מה הטעויות הכי נפוצות שהייטקיסטים מתחילים ומנוסים כאחד עושים בתקופת החפיפה – כדי שתדעו בדיוק למה לשים לב ותייצרו לעצמכם רושם ראשוני מושלם. רושמים?
1. ליפול למלכודת היהירות
התחלנו מהכי מובן מאליו כי למרות שהוא כזה – בפועל זה בדיוק הסעיף שהכי הרבה נופלים בו.עצם העובדה שאתם באים עם המון ניסיון ויש לכם הרבה מה לתת – מציבה אתכם בנקודת פתיחה טובה – אבל מה לעשות, גם בקבוצת סיכון מסוימת מהבחינה הזו.
לא פעם תמצאו את עצמכם שומעים הסבר שאתם כבר יודעים את הסוף שלו, או הרצאה שכבר שמעתם פעם.
ההמלצה שלנו: פחות לדבר, יותר להקשיב. גם אם אתם בטוחים שאתם יודעים את ההמשך – מקצועיות אמיתית נמדדת גם ביכולת למידה והקשבה. ומעבר לכך, כמו שלומדים לא פעם, יהיה הניסיון שלכם אשר יהיה, תמיד כדאי לבוא בגישה של למידה, בטח בתקופת החפיפה.
אפשר להסתכל על זה כמו על סרט טוב, שאפשר לראות הרבה פעמים וכל פעם ללמוד ממנו משהו חדש, מה גם שאתם לא באמת יודעים מה יבוא אחרי. זו המהות של למידה, וזה חשוב פי כמה בתקופת ההכשרה.
2. להגיד לא להצעות או לאנשים
זה אולי הסעיף הכי חשוב מכולם: ימי חפיפה כוללים עומס מנטלי אדיר. התכלית של להכניס למוח כמה שיותר מידע בכמה שפחות זמן היא עניין שוחק מאד ולפרקים מלחיץ, וזה גורם גם למנוסים ביותר לפספס הזדמנויות חשובות.
ההמלצה שלנו: לא משנה כמה משימות כבר קיבלתם על עצמכם – קודם כל תהנהנו ותקבלו, תפתחו לעצמכם כמה שיותר הזדמנויות, ובסוף תמצאו את הדרך להתמקד באלו שטובות לכם. המטרה שלכם היא להיחשף לכמה שיותר פרויקטים, וזה לא יקרה אם תסרבו לאנשים.
אגב, גם לסרב לקבל עזרה עובד על אותו העקרון: בין אם תצליחו בכוחות עצמכם או לא – המטרה שלכם היא להשתלב בצוות, להכיר ולהיחשף. הניסיון המקצועי שלכם יבוא לידי ביטוי לא פחות טוב, ואפילו יותר, אם תיתנו לעוד מישהו להשתלב פנימה.
3. לבוא בהילוך שני ולא למצות את התקופה
זה אולי נשמע הזוי לבוא לתפקיד חדש בחצי כוח, אבל לא פעם, בייחוד כשמדובר בתפקידים עם ניסיון, אין מספיק מרווח נשימה מהתפקיד הקודם. השחיקה הזו, בשילוב עם תהליכי הקליטה המפרכים יכולים לגרום לכם להגיע עם הלשון בחוץ – בדיוק בימים שבהם הרושם הראשוני הוא הכי קריטי.
המלצה שלנו: שיחת מוטיבציה קלה עם עצמכם כל בוקר. תזכירו לעצמכם מה המטרה, ובעיקר שזו התקופה הכי חשובה: גם בגלל הרושם הראשוני, וגם בגלל הגרייס לשאול ולהבין כל מה שאתם צריכים – יש לא מעט שאלות שאחר כך אולי יתקבלו פחות בהבנה.
4. להיות שקועים בעצמכם ולפספס הזדמנויות
אנשים חדשים, סביבה חדשה ועומס במידע, לצד הרצון לייצר לעצמכם את תנאי הפתיחה הכי טובים שאפשר, יוצרים לא מעט עומס מנטלי. עומס מנטלי גורם לנו להיות שקועים בעצמנו – להתעסק באיך אנחנו נראים, נשמעים או נתפסים, בתנאים שלנו וכו'.
בעוד הדבר הראשון שיקבע את ההצלחה שלכם הוא היכולות המקצועיות והאישיות שלכם, הדבר השני שישפיע עליה זו היכולת שלכם להיות במקום הנכון בזמן הנכון. הרבה מאד מהעתיד שלכם בחברה נקבע בהתחלה – חלוקה לצוותים, עם מי תעבדו, על איזה פרויקטים וכו'.
ההמלצה שלנו: שימו לעצמכם תזכורת קטנה להסתכל החוצה כמה שיותר. נסו לקלוט מהרגע הראשון מה קורה סביבכם, מי קובע מה ואיך דברים עובדים, כדי שתדעו מתי ואיפה להיות ועל מי להתחבב.
5. לתת מענה סטנדרטי
המלכוד כאן הוא ברור: דווקא בתקופה שבה הכי חשוב להוכיח את עצמכם מקצועית אתם נאלצים לתפקד בסביבה חדשה ובתנאים לא מוכרים, כאלו שבהם להוציא מעצמך את האקסטרה יצירתיות הנדרשת יכול להיות חתיכת אתגר.
ההמלצה שלנו: קחו הביתה מה שאתם צריכים לסביבה הטבעית שלכם ואל תגישו את זה אם זה לא הבסט של הבסט שלכם.
ויש פה עוד אספקט שכדאי לזכור: בשגרה קיימת חשיבות גם לזמן, אבל זה משהו שיסלחו לכם עליו כשאתם חדשים. מה שלא יסלחו לכם זה על בינוניות – את זה קשה מאד לתקן. לכן, שימו לב שאתם משחררים רק דברים שאתם לגמרי רוצים להיות מזוהים איתם בהמשך – בלי תירוצים ובלי ויתורים.
מילות סיכום:
בסך הכל זה די הגיוני: אחרי שהזעתם, עברתם ראיונות מתישים, הוכחתם ידע מקצועי ויכולות אישיות וסוף סוף קיבלתם את החוזה שרציתם – אפשר להבין את הנטייה לעצור לרגע ולנוח. אבל דווקא הרגעים האלו של תקופת החפיפה הם הכי קריטיים – ולא מעט מהעתיד המקצועי שלכם בחברה (ובכלל) ייקבע בהם.
את היכולות המקצועיות שלכם יהיה לכם שלל הזדמנויות להוכיח. בימים הראשונים כדאי לשים לב שאתם מפוקסים, קשובים, ומצליחים לספוג כמה שיותר. הרבה מהדברים שתחשפו אליהם בהתחלה, לא תמיד יהיו זמינים לכם בהמשך.
ומעל לכל, תנו לסביבה שלכם את התחושה שאתם נמצאים במקום הנכון, ולממונים שלכם את התחושה שהם בחרו נכון. בהצלחה רבה!