ספיישל ג'וניור – 6 טיפים חיוביים לנצל את זמן הקורונה לטובתכם
אם אתם מרגישים ירידה בכמות המשרות לג'וניורים – אתם לא טועים, אבל זה לא אומר שאין מה לעשות בנושא.
יעיד (כמעט) כל הייטקיסט פוטנציאלי שמסיים תואר חדור מוטיבציה וידע: למצוא את המשרה הראשונה בהייטק ללא ניסיון ממשי זו משימה מאתגרת. אלא שבימים של היעדר תקציבים, שבהם גם עובדים מנוסים פוטרו או הוצאו לחל"ת – היא מאתגרת פי כמה. משיחות שלנו עם מועמדים בוגרי תואר טריים, עלה כי מספר ההזדמנויות בתקופה האחרונה הצטמצם משמעותית, מה שמקשה מאוד לעשות את דריסת הרגל הראשונית שלכם ולהתברג בתעשייה.
אם זו התחושה שגם אתם קיבלתם – אתם לא טועים: בחצי השנה שבין בין מרץ לאוגוסט 2020 חלה ירידה של 34% במשרות ג'וניור ביחס לחצי השנה שקדמה לה – ספטמבר 2019 עד פברואר 2020. בהשוואה לתקופה מקבילה (מרץ עד אוגוסט 2019), הנתונים אפילו יותר מובהקים: אפשר לראות ירידה של לא פחות מ-58% במשרות הג'וניור שנפתחות.
ההסבר: גיוס לפוזיציית ג'יוניור מצריך מחברה הקצאה של משאבים חריגים ופרק זמן הכשרה של עד חצי שנה, מאחר שלרוב חוסר הניסיון המעשי מונע מכם להכנס לתפקיד ולדלוור כבר מהיום הראשון. גם בתקופות של צמיחה לא כל חברה יכולה להרשות לעצמה להקצות משאבים נוספים ולפתוח משרות ג'יוניור, ובתקופת משבר הקורונה זה נכון פי כמה.
לא קל, אבל אנחנו כאן כדי לסייע. ריכזנו עבורכם 6 טיפים פרקטיים של מה כדאי לכם לעשות כדי לקדם אתכם לכיוון המשרה המיוחלת, ולא פחות חשוב – לקרב אותה לכיוונכם.
1. תשקיעו בעצמכם מקצועית
למידה מתמדת תמיד היתה אחד העקרונות החשובים ביותר בעולם ההייטק. אלא שבתקופה הזו, שבה ממילא כולנו תקועים בבית ימים שלמים, אפשרויות הלמידה באונליין התפתחו באופן משמעותי – גם במובן של מבחר, וגם במובן של עלויות. זו הזדמנות מעולה לנצל את התקופה הנוכחית לטובת היום שאחרי.
ההמלצה שלנו: תחשבו באילו חברות הייתם רוצים לעבוד, ואילו שפות או קורסים (מעבר לתואר) יגדילו את הסיכויים שלכם להגיע לשם. מהניסיון שלנו, כדאי להתמקד בטכנולוגיות החמות בשוק, כגון: AI, Machine Learning, Automotive, Reverse Engineering ועוד.
מעבר לקורסים, אנחנו מציעים להצטרף גם לכנסים מקצועיים (שבעצמם הפכו ליותר נגישים), להקשיב לוובינרים ולהרצאות של אנשים מהתחום, וכל דבר אחר שישאיר אתכם מחוברים ומכוילים מקצועית ולהגיע לפוזיציה הבאה מעמדה של ידע.
2. תקפידו להיות כל הזמן בעשייה
רזומה הוא רזומה. ברור שאין תחליף לעבודה בחברה מסודרת שמשלמת על הידע והכישורים, אבל בהינתן המצב הקיים – כל עשייה שתציגו תהיה עדיפה מכלום.
ההמלצה שלנו: אל תחששו ליזום ולבצע באופן עצמאי פרויקטים אשר מדמים ככל האפשר את הדבר האמיתי. אפילו ברמה התכנונית – שתאפשר לכם להציג לא רק תעודות וציונים, אלא גם עשייה ממשית שלכם.
יתרון נוסף של העניין היא העובדה שחברות מגייסות מעריכות מאד יכולת עבודה עצמאית, יוזמה וראש גדול. צירוף של פרויקט לצד קורות החיים שלכם יכולה לשפר משמעותית את הסיכוי להתקבל למשרה המיוחלת ולהוות יתרון מול שאר המועמדים.
3. תתפשרו. בינתיים לפחות – תחשבו רחוק
אחד ממאפייני התקופה היא הנכונות של יותר ויותר אנשים לקבל את המצב החדש, לשים מאחור את הרזומה, המקצוע ובמקרים רבים גם האגו – וללכת להביא פרנסה.
אם היו ימים שבהם הופעה של תפקידים פחות אטרקטיביים בקורות החיים שלכם הוא משהו שעלול היה להצטייר בעיניים ביקורתיות כחסרון – היום הנכונות שלכם להתאים את עצמכם למצב ולהתגמש ללא ספק ייתפס בצורה חיובית, ויעיד עליכם שאתם אנשים שמוכנים לעשות מה שצריך כדי להצליח.
ההצעה שלנו: קחו כל פרויקט שיאפשר לכם להיות בעשייה, גם בהתנדבות (בהרבה מקרים זה אפילו עדיף). כל דבר שיגרום לכם לקום בבוקר וללכת לעבודה (או לזום). במקביל, אפשר להשאיר עין אחת פקוחה על הנעשה בחוץ, אבל בינתיים תתקדמו.
4. כל העולם בסושיאל
עוד מאפיין משמעותי של התקופה הוא ההימצאות של אנשים ימים הרבה יותר זמן ברשתות חברתיות. במובן הזה, כדאי לנצל את הזמן שלכם בבית ולהשקיע בנטוורקינג הסושיאלי שלכם.
ההמלצה שלנו: במקרה הזה, היא מתחלקת לשני חלקים. בראש ובראשונה – תשקיעו בפרופיל לינקדאין מלא ככל האפשר, שכולל הרבה קשרים, כמו גם קישור בולט לפרופיל הגיטהאב שלכם ולפלטפורמות מקצועיות נוספות (שגם בהן כדאי להשקיע).
יש לכם פרויקט גמר או פרויקט אחר? בניתם משהו בשביל הכיף או אפילו בשביל לקוח? ציינו הכל לצד הטכנולוגיות שהשתמשתם בהן. גם לפרויקט גמר שעשיתם בתיכון יש להיות ערך, ככל שהוא רלוונטי לתחום שלכם. וכמובן, שימו לב שפרופיל הלינקדאין שלכם מופיע בקורות החיים שלכם.
אבל מעבר להשקעה בפרופיל הסושיאל שלכם (בעיקר לינקדאין ופייסבוק), מומלץ מאד לנצל את עולם הקהילות (בעיקר בפייסבוק) ולהצטרף לקבוצות שמתאימות לג'וניורים כגון "משרות היי-טק ושיווק ללא ניסיון". זה יפתח לכם צוהר ללא מעט הצעות עבודה שרבות מהן לא דורשות כל ניסיון, לצד ייעוץ ותמיכה מאנשים אחרים שנמצאים במצבכם.
5. חבר מביא חבר (שחופר)
אם אפשר למנות יתרון משמעותי אחד לתקופה המאתגרת הזו הוא ללא ספק יהיה הערבות ההדדית. הסיפורים על אנשים שמתקשים לשרוד את השגרה הכלכלית הלא פשוטה שמקיפה את כולנו, פשוט מוציאים את הטוב ביותר שבאנושות. ואכן, אם שמים לרגע את המשקפיים הציניות בצד, אפשר לראות בכל מקום פרויקטים התנדבותיים ואנשים שיוצאים מגדרם כדי לעזור לאנשים אחרים.
מבחינתכם, זה הזמן הטוב ביותר ליישם את העקרון החשוב ביותר בחיפוש עבודה: הנטוורקינג. כידוע, אחת הדרכים היעילות ביותר לג'וניורים להשיג דריסת רגל בעולם ההייטק היא דרך מכרים. אלא שאם בעתות שגרה כולנו שקועים בעבודה (ובעצמנו) ופחות נגישים, בימים האלו רבים מאיתנו רק מחפשים במה אנחנו יכולים לעזור אחד לשני.
ההמלצה שלנו: נצלו את הזמן הפנוי והפניות האנושית, והכינו פריסה של כל האנשים שאתם מכירים – איפה הם עובדים, והאם לדעתכם הם יהיו מוכנים להעביר את הקורות חיים שלכם + מילה טובה.
ועוד המלצה: כדי לפתוח לעצמכם כמה שיותר כיוונים – כדאי לדבר על זה עם כמה שיותר אנשים. האמיצים ביותר שמתגברים על הקושי וכותבים פוסט או שניים בפרופיל האישי שלהם לרוב זוכים ללא מעט היענות.
6. תשמרו על אנרגיה חיובית (למרות הקורונה)
אוקיי, אנחנו יודעים מה אתם חושבים. בגלל זה חיכינו בסבלנות עם הסעיף הזה לסוף. מצד שני, אם זה מה שתיקחו איתכם מהכתבה הזו – אנחנו את שלנו עשינו.
הידע שתביאו איתכם (בהנחה שאין לכם ניסיון) הוא תנאי סף כדי להיכנס לתהליך המיוחל, אבל מה שיקדם אתכם בו ויגרום למראיינים שלכם לזכור אתכם הוא הרושם שתותירו עליהם – וזה מתחיל באיך גרמתם להם להרגיש.
לכן, אז אם אתם לא מאלו שמדברים לעצמם במראה והופכים לגיבור על, המיידנסט שלכם הוא משהו שצריך לבנות אותו. וזה נכון שקל להגיד וקשה לעשות – בעיקר כשלא בונים אותו לאורך הזמן. לכן, אנחנו מציעים בחום רב שלצד הפעולות המקצועיות שפירטנו למעלה, תעשו כל מה שאתם יכולים כדי להנות מהתקופה הזו ולהפיק ממנה את המיטב, כי כרגע זו המציאות אבל ברור שהיא תשתנה – ואתם רוצים להיות מוכנים מנטלית ולא כבויים כשיגיע הרגע שלכם.
אם יישמתם את הטיפ הזה ועוד טיפ אחד מתוך כל הכתבה הזו – מצבכם טוב יותר משמעותית מרוב הג'וניורים בשוק. בהצלחה רבה!